Pręty

Zlewozmywak w kuchni

Niezależnie od tego czy posiadamy w naszej kuchni zmywarkę, czy też nie, ważnym elementem wyposażenie jest zlewozmywak.
Jeżeli jesteśmy skazani na ręczne mycie naczyń, jadamy posiłki w domu, a do tego posiadamy wieloosobową rodzinę, to na pewno spędzamy przy nim bardzo dużo czasu. Szczęśliwi posiadacze zmywarek, na czynność zmywania poświęcają zdecydowanie mniej czasu, nie oznacza to jednak, że nie korzystają ze zlewu. Niektórych naczyń, takich jak kryształowe kieliszki, plastikowe kubki czy pojemniki, a także ostre noże, nie myje się w zmywarce – trzeba więc zastosować tradycyjną metodę. Zlewozmywak służy nam również do mycia warzyw, owoców czy mięsa, do mycia rąk podczas przygotowywania posiłków – jest on po prostu niezbędny w każdej kuchni.
Wybór zlewu do kuchni nie jest wcale prosty. Minęły już czasy kiedy każdy posiadał biały emaliowany zlew i właściwie żadna alternatywa nie istniała. Obecnie na rynku mamy zlewy stalowe, kwarcowe, kompozytowe, ceramiczne, granitowe itd. – na dodatek o różnej wielkości, w wielu kolorach i kształtach – kwadratowe, prostokątne, okrągłe, narożne itd.

Zlewozmywaki:

– kompozytowe są wykonane z wysokogatunkowych żywic poliestrowych, występują w różnych kolorach, charakteryzują się wysoką odpornością na działanie środków chemicznych;

– kwarcowe, granitowe, kamienne – w ich skład wchodzą zmielone minerały takie jak kwarc, granit, czy krzem, które są połączone z akrylową żywicą, różne proporcje tych składników decydują o jakości i cenie produktu, są bardzo odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia i wytrzymują bardzo wysoką temperaturę, niestety bardzo łatwo się odbarwiają, dlatego należy uważać, aby nie odkładać na powierzchnię zlewu kwaśnych owoców, torebki herbaty itp.

– ceramiczne powstają w skomplikowanym procesie wypalania mieszanki różnych minerałów, cechują się bardzo dużą wytrzymałością na zarysowania i uszkodzenia, są odporne na działanie silnych środków chemicznych, nie odbarwiają się, nie pozostają na nich plamy po sokach czy herbacie, są łatwe w utrzymaniu czystości, niestety ich cena jest bardzo wysoka – koszt to nawet kilka tysięcy złotych;

– stalowe – ich główną zaletą jest przystępna cena, można wybrać zlew gładki lub o strukturze lnu, są wytrzymałe i odporne na wysoką temperaturę, niestety na ich powierzchni pozostają zacieki i aby wyglądały estetycznie, każdorazowo po użyciu, należałoby wycierać powierzchnię suchą ściereczką;
O wyborze odpowiedniego zlewu do naszej kuchni decydują różne czynniki m.in. cena, ilość miejsca na blacie, nasze zwyczaje funkcjonowania w kuchni czy styl, w jakim mamy urządzoną kuchnię. Osoby rzadko przebywające w kuchni, zazwyczaj decydują się na małe zlewy, jednokomorowe, ewentualnie z ociekaczem. Ci którzy dużo gotują mogą wybrać zlew z dwoma komorami, z komorą do mycia warzyw i owoców, ociekaczem i zintegrowaną deską do krojenia. W nowoczesnym wnętrzu fajnie prezentują się zlewy stalowe, proste, z elegancką baterią, najlepiej podwieszane pod blatem. W kuchniach tradycyjnych i stylowych zlewy białe, ceramiczne, osadzone na szafce. Do tego możemy dobrać mnóstwo akcesoriów dodatkowych, takich jak deski do krojenia szklane, drewniane czy z tworzywa. Małe pomocnicze komory zlewu mają zazwyczaj dołączone odsączarki np. na umyte produkty spożywcze. Jeżeli nie chcemy aby na zlewie stała butelka z płynem do naczyń, możemy zamontować dozownik. Butelka z płynem znajduje się wtedy pod blatem, jest więc niewidoczna i nie szpeci. Można również zamontować młynek, który jest przeznaczony do mielenia organicznych odpadów. Wybór dodatków jest ogromny.

Pamiętajmy przy zakupie o tym, żeby zawsze zwrócić uwagę na praktyczne cechy zlewozmywaka. Czy będzie nam łatwo utrzymać go w czystości, czy komora jest na tyle duża, że swobodnie będzie można w niej umyć nawet duży garnek, czy rant zlewu nie jest za wysoki, co przeszkadzałoby w utrzymaniu wokół niego czystości i na końcu czy będzie się dobrze prezentować w naszej kuchni.

Zlewozmywak w kuchni
1 vote, 5.00 avg. rating (93% score)
Previous article
Jak sobie pościelisz…
Next article
Wielofunkcyjne pomieszczenie
About the author